Home

Nieuws 210 x bekeken

Tsunami trekt spoor van vernietiging over platteland Japan

Tokio – De zeebeving en de daarop volgende tsunami laten in Japan een spoor van vernietiging achter.Soms 10 meter hoge vloedgolven doodden tenminste vele honderden mensen en trekken een zware wissel op de Japanse economie. Het gebied geldt bovendien als één van de belangrijkste landbouwgebieden van Japan.

De tsunami heeft een serie prefecturen geraakt waaronder Miyagi, Yamagata, Iwate, Akita, Aomori en Fukushima. De Noord-Oostelijke regio staat in Japan bekend als Tohoku. Hoewel ook de stad Sendai, die circa 1 miljoen inwoners heeft, geraakt is, is Tohoku toch vooral een plattelandsregio, met een lage bevolkingsdichtheid en relatief hoge agrarische productie.

Het vergaren van cijfers over de landbouw in de regio is lastig. In Miyagi en Fukushima is meer dan 50 procent van het land volgens de websites van de prefecturen bos. Het totale Noordoosten is niettemin verantwoordelijk voor tenminste 20 procent van de totale agrarische productie in Japan. De prefectuur Akita is na Hokkaido en Niigata, beiden nog niet ernstig getroffen, de grootste rijstproducent.

Deze is overigens betrekkelijk klein. Door bergen en een hoge bevolkingsdichtheid is slechts 15 procent van het totale landoppervlak geschikt voor de land- en tuinbouw. Japan telt 127 miljoen inwoners bij een oppervlakte vergelijkbaar met Duitsland, dat 80 miljoen inwoners telt.

Japan produceert in totaal circa 9 miljoen ton rijst, maar ook onder meer 2,7 miljoen ton aardappelen, 3,5 miljoen ton suikerbieten, 800.000 ton tarwe en 1,4 miljoen ton kool. De melkveehouderij in de regio is beperkt in omvang. De meeste melk- en vleeskoeien worden gehouden in het meest Noordelijke eiland van Japan, Hokkaido.

Japan importeert dan ook voor circa 30 miljard dollar voedsel per jaar. In 2009 importeerde Japan bijvoorbeeld 4,9 miljoen ton graan. De kans bestaat dat Japan door de tsunami gedwongen zal zijn meer mais en maaltarwe te importeren op een toch al krappe wereldmarkt.

De tsunami berokkent Japanse concerns ondertussen grote schade. Sony heeft twee fabrieken gesloten en in twee fabrieken voorlopig de productie opgeschort. Toyota sloot drie fabrieken, Japan is de derde tot vierde grootste economie ter wereld en de ramp kan daarom verstrekkende gevolgen hebben voor het herstel van de wereldeconomie.

Een Nederlandse ”voedingsdelegatie” met mensen van onder meer Heineken, FrieslandCampina en Unilever ontkwam aan de ramp. De reizigers waren op weg van het meer Zuidelijk gelegen Osaka naar Tokio. Het treinverkeer werd tijdig stilgelegd. Of Tokio, het politieke, economische en culturele zenuwcentrum van Japan geraakt wordt is nog onduidelijk maar treinstations, de metro en negentien havens bij de stad zijn gesloten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.