Home

Nieuws 384 x bekeken

TrusQ en Safe Feed gaan fuseren

Wageningen/Rijswijk – De voerveiligheidsorganisaties TrusQ en Safe Feed willen per 1 juli fuseren tot de nieuwe organisatie Trust Feed.

Dat hebben beide organisaties bekendgemaakt. Doel van de fusie is om de voedselveiligheid van diervoeders op een hoger niveau te brengen en de efficiëntie van de controleprogramma’s te verbeteren. Volgens Safe Feed-voorzitter Johan Schuttert is de fusie een logische stap. ”We werkten al zo’n anderhalf jaar samen met de intentie om op termijn te fuseren. In de afgelopen periode werd duidelijk dat de stap naar één stichting logisch zou zijn. In de nieuwe organisatie wordt het beste van beide organisaties samen gebracht.”

De nieuwe stichting Trust Feed gaat werken met freelance medewerkers. Tot 1 juli blijven de secretariaten van de stichting TrusQ en Safe Feed nog gehandhaafd. De komende maanden gaat Harry Vahl, zelfstandig voerspecialist, de organisaties van beide stichtingen in elkaar schuiven. De nieuwe organisatie wil ook nauw samenwerken met de GMP+-organisatie, de beheerder van het kwaliteitssysteem voor de mengvoerindustrie. ”Ons voordeel is dat wij sneller kunnen reageren dan GMP+. Als wij in onze monitoring iets constateren, dan kunnen we heel snel schakelen. Voor GMP+ is dat een veel langduriger proces”, aldus Schuttert. Volgens Ton Loman, voorzitter van TrusQ, gaat het bij de samenwerking met GMP+ ook om het voorkomen van dubbele kosten. Hij denkt dat er vooral bij de laag-risico bedrijven en groepen voordeel is te behalen.

Trust Feed wil in beginsel geen blokkades leggen voor deelname van nieuwe (buitenlandse) partijen. “Voorlopig ligt onze focus op het opzetten van de nieuwe organisatie”, zegt Ton Loman. “Daarna zien we verder. Johan Schuttert meldt dat er veel belangstelling is vanuit Duitsland voor Trust Feed en de manier van werken.

TrusQ ontstond in juni in 2003. Zes grote mengvoerfabrikanten gingen samenwerken om de voedselveiligheid van voergrondstoffen beter te borgen. De zes waren Forfarmers (toen nog ABCTA), Agrifirm, Cehave Landbouwbelang, De Heus, Hendrix UTD, en Rijnvallei. Safe Feed werd opgericht in december 2005. Deelnemers in deze stichting waren grofweg de rest van de Nederlandse mengvoerbedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.