Home

Nieuws 175 x bekeken

Toestemming verkoop handelstak AWB aan Cargill

Melbourne – Agroconcern Cargill mag de handelstak en opslagfaciliteiten van de Australian Wheat Board (AWB) overnemen van Agrium. De Australische mededingingsautoriteit (ACCC) ziet geen bezwaren.

Met de overname is volgens analisten ongeveer 1,24 miljard Australische dollar (871 miljoen euro) gemoeid.

Volgens de ACCC concurreren Cargill en AWB momenteel vooral in de Australische deelstaat New South Wales. In mindere mate zijn de twee partijen ook in competitie bij de opslag en logistieke verwerking van graan. Beide vaststellingen zijn voor de ACCC geen reden de deal te blokkeren.

De intentie tot overname is aangekondigd op 17 december 2010 en geldt als verrassend. Agrium nam slechts een maand eerder AWB over. Nu blijkt dat het Canadese kunstmestconcern alleen de agri-winkels van AWB in Australië wil behouden.

In het bedrag van 1,24 miljard Australische dollars zit ook een schuld van 240 miljoen Australische dollar die Cargill over moet nemen. AWB is opgericht in 1939 en was tot 1999 een staatsbedrijf. Cargill geldt met een omzet van 107,9 miljard dollar (76 miljard euro) als het grootste agriconcern ter wereld.

Of registreer je om te kunnen reageren.