Home

Nieuws

Tien procent VWA-ers besmet met Q-koorts

Den Haag – Minister van volksgezondheid Edith Schippers gaat Q-koortspatiënten geen schadevergoeding geven. Dat heeft Schippers laten weten in een gesprek met patiëntenorganisatie Q-uestion.

Volgens Schippers zijn er naast de bestaande regelingen geen mogelijkheden voor schadevergoeding. In totaal zijn bijna 3000 mensen besmet geraakt met Q-koorts.

10 procent van de medewerkers van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en 3 procent van de Rendac-medewerkers zijn tijdens de ruimingswerkzaamheden besmet geraakt, bevestigt Schippers in een antwoord op kamervragen van D66.

Voor de mensen die in het kader van de Q-koortsbestrijding hebben geholpen bij het ruimen van ruim 40.000 geiten zijn wel beschermende maatregelen genomen. ”Er zijn diverse beschermende maatregelen genomen waaronder beschermende kleding, omkleedinstructies, gezichtsmaskers, instructies over het wassen van de handen en het gebruik van een douchewagen. Verder zijn zwangere vrouwen en mensen met hart- en vaatziekten en bepaalde chronische ziekten, uitgesloten van de werkzaamheden”, antwoordt Schippers. De maatregelen voldoen hiermee aan het Arbo- en Hygiëneprotocol van de VWA.

Bij medewerkers waarbij antistoffen tegen Q-koorts zijn gevonden, zijn medisch gevolgd door de Arbodienst. Besmettingen die leiden tot schade kunnen worden aangemerkt als beroepsincident. De VWA kan deze medewerkers een schadeloosstelling bieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.