Home

Nieuws

Terugwinnen nutriënten uit mest lijkt mogelijk

Lelystad – Een mestverwerkingssysteem voor varkens- en rundveedrijfmest waarbij uit de mest stikstof- en fosfaatkunstmestvervangers worden gewonnen zou verder onderzocht moeten worden.

Dat concludeert onderzoeker Dick Starmans van Wageningen Universiteit op basis van een oriënterend onderzoek naar dit systeem.

Volgens Starmans zijn er voldoende aanknopingspunten om de haalbaarheid van een dergelijk systeem verder te onderzoeken. Daartoe zou eerst in een vervolgstudie de technische en economische haalbaarheid onderzocht moeten worden.

Bij dit mestverwerkingssysteem wordt eerst de ammoniak uit de mest gehaald. De biomassa wordt vervolgens bij een hoge temperatuur chemische ‘ontsloten’. Dit wordt vervolgens vergist waarbij warmte en elektriciteit worden geproduceerd. Na vergisting wordt het digestaat gescheiden in een dikke en een dunne fractie.

Bij dit verwerkingsproces zouden volgens de onderzoeker een stikstof- en een fosfaatkunstmestvervanger gewonnen kunnen worden. De dunne fractie bevat kalium en wat stikstof, de dikke fractie bevat stikstof en wat fosfor.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.