Home

Nieuws 214 x bekeken

Telers leren teeltschade te beperken

Lisse - Kwekers en telers van bloemen, planten en bomen wisselen kennis uit over het voorkomen van schimmels, virussen en bacteriën. De Voedsel- en Warenautoriteit meldt dat een nieuwe website www.fyto-ondernemerscheck.nl ondernemers op de risico's van plantenziektes wijst.

Nederland exporteert veel plantmateriaal en kan zich uitbraken van plantenziekten niet veroorloven. De afnemende landen zijn streng en met de geavanceerde labtechnieken worden de kleinste aantastingen gevonden. De regels worden wereldwijd steeds strenger. De sector moet daarop anticiperen.

Staatssecretaris Bleker is blij met het initiatief van de sector. "Het is prima dat ondernemers elkaar scherp houden. Er zijn enorme belangen mee gemoeid en enkele onoplettende telers kunnen het voor de hele sector erg lastig maken. Het moet gewoon tip-top in orde zijn."

Een aantal telers heeft hun praktijksituatie uitgelegd en laten vastleggen op video en er is een check, de fyto-ondernemerscheck, op het internet ontwikkeld waarmee telers anoniem hun eigen bedrijf kunnen toetsen op bedrijfsvoering en hygiëne en hiermee risico's op ziekten beperken. Deze website biedt tips, filmpjes en diverse cases. Zo is het mogelijk om risicosituaties te bepalen en maatregelen te kiezen.

De teelten die nu in de check zitten zijn pootgoedteelt, bollen, paprika, tomaat, vruchtbomen, rozen, sierheesters en laanbomenteelt. De fyto-ondernemerscheck is gratis via de website te doen.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.