Home

Nieuws 286 x bekeken

Telers geen vergoeding voor schade bessen in koelhuis

Doetinchem - De Rechtbank van Arnhem heeft een groep rode bessentelers in het ongelijk gesteld en een vordering voor schadevergoeding afgewezen.

De telers hadden bessen ondergebracht bij een koelbedrijf waar de partijen eind 2008 verloren gingen tijdens bewaring. De telers schrijven de schade toe aan de werkwijze van het koelbedrijf, een zogenaamde loonkoeler. In totaal ging het om een geclaimde schade van ruim 3 ton.

De rechter constateerde echter dat telers en loonkoeler risico’s voor koelschade hadden verdeeld. Ook constateerde de rechter dat de loonkoeler fouten had gemaakt in de bewaring, maar waren de feiten niet zodanig laakbaar of opzettelijk dat een schadeclaim in beeld kwam. Uit onderzoek van experts bleek dat de CO2-gehaltes in de cellen te hoog waren en de temperatuur te laag. Deze feiten kunnen echter niet los gezien worden van zaken als pluktijdstip, stelt de rechter.

De rechtbank nam in zijn oordeel ook de verzekeraars van beide partijen mee. De rechtbank acht de polis echter onduidelijk en constateert dat telers zelf ook risico hadden moeten afdekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.