Home

Nieuws 217 x bekeken

Supermarktkoepel CBL achter plan plukkeurmerk

Den Haag - Supermarktkoepel CBL is voorstander van het plan van handel en teelt voor een keurmerk voor eerlijk plukken voor champignonbedrijven.

Telers met zo’n keurmerk zien af van beloningsstructuren als Polenconstructie. Eerder liet CBL zich kritisch uit over het keurmerk, maar stelde die mening na een overleg bij. "We begrijpen nu dat het niet om een keurmerk op de verpakking gaat, maar om een keurmerk voor de handel. We vinden zo’n vorm van zelfregulering alleen maar goed. We hopen dat de sector snel de rotte appels eruit haalt", zegt Marc Jansen, verantwoordelijk voor voedselveiligheid bij CBL.

In april verwachten LTO, FrugiVenta, handelspartijen en Rabobank een concreet plan voor het ketengarantiesysteem te kunnen overleggen. Op de sectorcommissievergadering dinsdag in Zoetermeer stelde FrugiVenta desgevraagd al wel gesprekken te zullen voeren met C1000. Het zou mogelijk de eerste keten zijn die het keurmerk wil gebruiken. Eerder liet wel Albert Heijn aan leveranciers weten dat ze alleen product accepteert van bedrijven met toegestane beloningsstructuren.

Volgens FrugiVentasecretaris Leo Welschen wordt nog gedacht over zaken als controle. De vraag is of een verklaring van een registeraccountant moet komen. Handelsbedrijven verplichten zich straks uitsluitend Nederlandse gecertificeerde champignons af te zetten. Supermarktkoepel CBL zegt dat het aan leden zelf is om te bepalen of ze diezelfde kant opdenken. Opvallend is dat The Greenery nog afwacht over het keurmerk dat in de toekomst ook voor andere producten kan gelden.

Of registreer je om te kunnen reageren.