Home

Nieuws 233 x bekeken

Subsidie weersverzekering nog niet uitgekeerd

Assen – Ondernemers die vorig jaar subsidie hebben aangevraagd voor de brede weersverzekering hebben dit nog niet uitgekeerd gekregen.

Verzekeraars en de vakgroep akkerbouw van LTO Nederland noemen dit zeer spijtig. ”Het duurt wel erg lang. Boeren zijn hierdoor de premie bijna een jaar aan het voorfinancieren. Dit stimuleert de deelname aan de brede weersverzekering niet”, aldus voorzitter Jaap Haanstra van de vakgroep akkerbouw van LTO Nederland.

”De wettelijke termijn voor uitbetaling is 30 juni 2011”, reageert een woordvoerder van Dienst Regelingen (DR). De dienst verwacht de subsidie eind deze maand uit te betalen. De 486 ondernemers hebben totaal een bedrag van 3,24 miljoen euro tegoed. Dit bedrag hebben ze voor 1 augustus 2010 betaald.

Verzekeraars zijn niet te spreken over de trage afhandeling van DR. Vorig jaar was de periode van voorschieten een drempel voor ondernemers om zich te verzekeren. Met name in de fruitteelt gaat het om hele grote bedragen.

Dienst Relingen heeft voor komend teeltseizoen beterschap beloofd. ”Het gaat om een nieuwe regeling, waarvoor een nieuw computersysteem moest worden ingericht. Daarnaast zijn er meer regelingen die uitbetaald moeten worden. We kunnen niet alles tegelijk”, aldus Dienst Regelingen. Voor komend jaar is de betalingstermijn voor premie van de brede weersverzekering verschoven naar 1 november. Het streven van Dienst Regelingen is om de tegemoetkoming in de premie voor 1 februari 2012 terug te betalen, waardoor de overbruggingsperiode aanzienlijk korter wordt.

Voor de brede weersverzekering is dit jaar 10,6 miljoen euro subsidie beschikbaar. Telers kunnen 60 procent van de verzekeringspremie van de brede weersverzekering terugkrijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.