Home

Nieuws 204 x bekeken

'Subsidie voor aardwarmte effectiever dan voor wind'

Zeist - Geld steken in het verhogen van subsidie voor aardwarmte levert veel meer duurzame energie op dan subsidie voor wind op zee.

Dat betoogt senior-onderzoeker geo-energie bij TNO Jan-Diederik van Wees. Hij zette de opbrengsten van beide vormen van duurzame energie tegen elkaar af. "Per saldo levert iedere euro subsidie voor aardwarmte 10 keer zoveel duurzame energie op dan dezelfde euro voor wind op zee."

Aardwarmte kan een veel grotere rol spelen in de Nederlandse verduurzaming van de energieproductie, stelt hij. Nederland wil in 2020 4 procent van de energie uit hernieuwbare bronnen uit aardwarmte halen en 22 procent uit wind aan zee. Betere ondersteuning van aardwarmteprojecten en hogere subsidies kan meer opleveren. Als subsidiekosten met een factor 2 zouden stijgen, kan verduurzaming met aardwarmte sterk toenemen ten faveure van veel duurdere alternatieven. Zo is een besparing mogelijk van 200 miljoen euro per jaar, stelt Van Wees in een publicatie.

Hij noemt het jammer dat goedkopere vormen van groene energie niet zijn opgenomen in de SDE+regeling. Voor dit jaar is gekozen energie-opties uit de oude SDE-regeling op te nemen (wind, groen gas, biomassa en zonnepanelen).

Of registreer je om te kunnen reageren.