Home

Nieuws 201 x bekeken

Stuurgroep positief over reductie

Den Haag – Voorzitter Jos Werner, van de stuurgroep antibioticaresistentie dierhouderij reageert positief op de reductie van verkoop van antibiotica voor de veehouderij.

Vorige week maakte de brancheorganisatie voor diergeneesmiddelenproducenten bekend dat in 2010 12 procent minder antibiotica werd verkocht dan het jaar ervoor.

”De reductie is boven verwachting. De doelstelling is dat in de veehouderij in 2011 20 procent minder antibiotica worden gebruiken dan in 2009. Maar met deze stap zien we dat we met de inzet die wordt gedaan resultaat wordt geboekt, al was het omslagpunt naar reductie al eerder gemaakt”, zegt Werner. Hij benadrukt dat hij meer waarde hecht aan het LEI-rapport, waarin het gebruik van antibioticum verder wordt uitgesplitst naar diersoort en naar type antibioticum, waardoor het antibioticagebruik nauwkeuriger in beeld kan worden gebracht. Werner verwacht dat de reductie dit jaar verder door zal zetten.”De registratie van het gebruik en het vergelijken tussen dierenartsen en bedrijven beschouw ik daarbij zelf als de enige manier op de uiteindelijke doelstelling te behalen”, aldus Werner.

Voorzitter Ludo Hellebrekers van dierenartsenorganisatie KNMvD reageert eveneens positief op de Fidin-cijfers. ”We gaan in de goede richting, maar het is ook duidelijk dat we nog niet achterover kunnen leunen. Het stemt wel hoopvol dat we de 20 procent reductie in 2011 gaan halen”, aldus de dierenarts. De Fidincijfers geven alleen kilo’s antibiotica weer.  ”Dat is de beperking aan deze cijfers. We willen niet alleen minder, maar ook slimmer. Daar wordt in de sector ook heel hard aan gewerkt via de registratie van het gebruik en het expertpanel van de Stichting Diergeneesmiddelen Autoriteit.”

Of registreer je om te kunnen reageren.