Home

Nieuws 340 x bekeken

Strijker: snel internet essentieel voor platteland

Groningen - Bewoners en bedrijven trekken weg van het platteland als er geen snel internet is.

Dat stelt de Groningse hoogleraar Plattelandsontwikkeling Dirk Strijker. Strijker zei in 2001 dat de beste investering in de toekomst van het platteland de aanleg van een glasvezelkabel tot elke deur zou zijn. "We telden toen dat 75.000 adressen op het Noord-Nederlandse platteland het moesten stellen zonder snel internet. En intussen is er bij mijn weten niets gebeurd", zegt Strijker in een opiniërend artikel op de website van de Rijksuniversiteit Groningen.

Snel internet is een basisvoorziening, net als water, elektriciteit en een verharde weg, stelt Strijker.
De aanleg van een glasvezelnetwerk is in dunbevolkte gebieden als Noord-Groningen onrendabel. Strijker acht dat de kosten daarvan een kleine half miljard euro is. De aanleg van ondergrondse kabels is bij politici niet erg populair, stelt de hoogleraar. "Een politicus laat liever een zichtbaar gebouw na, dan een paar heel dure kabels onder de grond. Dat geldt in onze provincie bijvoorbeeld voor het Groninger Forum", zegt Strijker.

Dat er tien jaar geleden geen netwerk is gegraven heeft volgens Strijker ook te maken met de verwachting destijds, dat er op korte termijn een draadloze oplossing zou zijn. "Die oplossing is er echter nog niet. En ik vind dat we niet langer moeten wachten."

Of registreer je om te kunnen reageren.