Home

Nieuws 8 reacties

Staatsbosbeheer tekent 'gehoorzaamheidscontract'

Den Haag - Staatsbosbeheer heeft in een contract met het ministerie van landbouw moeten vastleggen dat zij adviezen over de Oostvaardersplassen als 'bindend ziet. De natuurorganisatie moet deze adviezen loyaal uitvoeren.

Dat meldt Trouw. Met dit convenant zou Bleker zijn greep op Staatsbosbeheer versterken, schrijft de krant.

Naar aanleiding van de rundersterfte in de Oostvaardersplassen vorig jaar schreef Bleker in een brief aan de Tweede Kamer dat Staatsbosbeheer nauwlettend gevolgd zou worden door een commissie die 'bindende' adviezen geeft. Juristen van het ministerie ontdekten dat die niet kan, omdat de natuurorganisatie een zelfstandige organisatie is.

Bleker heeft Staatsbosbeheer daarom voor de keuze gesteld dat er een einde aan de zelfstandigheid van de organisatie zou komen door een wetswijziging, of er zou een contract komen waarin staat dat de organisatie alle adviezen over de Oostvaardersplassen zonder discussie uitvoert. Staatsbosbeheer koos voor het laatste, "omdat een tweezijdige vorm altijd te verkiezen is boven een éénzijdige", zegt directeur Chris Kalden tegen het dagblad Trouw.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  En op deze manier breekt Henk bleker de zwaar gesubsidieerde natuur en milieu organisatie s langzaam af tot onbeduidende clubjes . IK hoop dat hij er nog lang mee door mag gaan , deze onzin van deze clubs heeft allang genoeg geduurd.

 • no-profile-image

  boertje,

  Het is beter jezelf simpel boertje te noemen. alsof natuur onbeduidend is. Denk na en laat er meer zijn dan afgeven op organisaties die wijd gedragen zijn en worden.

 • no-profile-image

  Simpel is het wel eikeltje staats bos beheer vind alles goed wat Bleker beslist. als ze hun baantjes maar mogen behouden.
  Al moeten alle dieren afgeslacht worden in het park.

 • no-profile-image

  Het gaat de hoge heren niet om de baantjes Hamstra, het gaat ze om de grond. SBB is niet voor niets geprivatiseerd.

 • no-profile-image

  Eikeltje, lees nog een keertje wat je nou eigenlijk schrijft. Ik zou dat TJE maar weg laten achter je naam.

 • no-profile-image

  Het is jammer dat Bleker door middel van een wetswijziging geen einde heeft gemaakt aan de zelfstandigheid van Staatsbosbeheer.Want Europese regels,samen met grote nationale ambities en gesteund door een brede jurisprudentie hebben natuurorganisaties [te veel ] macht gegeven.In een demokratie waarin wij leven zijn de volksvertegenwoordigers die het beleid bepalen en niet de terein beherende organisaties.

 • no-profile-image

  Zoals dhr Eikeltje al zegt "" een simpel boertje klinkt beter "" kan mischien wel zo zijn maar waarom proberen een gegeven wat waar is op deze manier te ontkennen? het is gewoon zo dat er in mindere tijden bezuinigd moet worden op projecten die de maatschappij totaal niks opleveren ,laten we het anders stellen die alleen maar geld kosten en na een paar jaar weer totaal verkeerd gaan uitpakken . We hebben met zn allen voor een regering gekozen die gaat bezuinigen, en ja die bezuinigen natuurlijk als eerste op de echte meeeters zoals SBB. Het zou overigens schandalig zijn als ze zouden gaan bezuinigen op het mkb(agrarisch) en de industrie .Er zal brood op de plank moeten komen ook voor eikels . Mijn persoonlijke mening is deze dat we blij mogen zijn met deze regering die de financiele misstapen van vorige kabinetten gaat recht zetten .Simpel he?

 • no-profile-image

  Het is nog steeds datzelfde CDA dat de dienst uitmaakt. Waarom zouden die opeens omgedraaid zijn als een blad aan een boom? Ik denk eerder dat ze een andere smerige manier hebben gevonden om een stuk landbouw op te ruimen. Uitroken van pachters bijvoorbeeld?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.