Home

Nieuws 246 x bekeken

Spanje oogst langer paprika in onzekere markt

El Ejido – Spaanse paprikatelers gaan dit seizoen langer door, zeggen hun organisaties. Nederlandse telers hoeven niet te vrezen voor meer competitie, reageren Nederlandse importeurs.

Dat de Spanjaarden langer doorgaan heeft vooral te maken met een gebrek aan lucratieve alternatieven voor de voorjaarsteelt.

De prijs voor Spaanse paprika klimt langzaam op, nu de volumes afnemen, signaleren de Spaanse coöperaties. Prijzen voor rood en geel schommelen in week 10 respectievelijk tussen de 94 cent en € 1,34 per kilo. Door een slechte vruchtzetting in de eerste helft van december begint groene paprika nu schaars te worden, de prijs loopt op naar € 1,40.

Traditioneel loopt de paprikateelt in Spanje al in december terug, maar telers kiezen dit seizoen massaal voor extra productie. De plantdatum was in de zomer al naar achter geschoven en nu zien veel tuinders, door de lage opbrengst in de afgelopen jaren, af van de onzekere voorjaarsteelt.

Volgens schattingen van zaadbedrijven en plantenkwekers wordt er bijvoorbeeld 15 procent minder watermeloen aangeplant, een van de alternatieven voor paprika.

Nederlandse importeurs verwachten niet dat de verlening van het Spaanse seizoen veel invloed zal hebben op de afzet van Nederlandse paprika’s.

Of registreer je om te kunnen reageren.