Home

Nieuws

Spanje hindert afzet komkommer

Murcia - Spanje rekt zijn komkommerseizoen flink op door gunstige weersomstandigheden en verlate productie. Telers lopen hierdoor tonnen aan omzet mis, schatten inkopers in.

Het gevolg van de langdurige aanwezigheid van Spanje op de internationale markt is dat de stuksprijs voor komkommer al wekenlang ver onder het benodigde prijsniveau ligt. Ook in week 11 kwam de prijs nauwelijks boven de 20 cent. Voor Spaanse komkommers wordt maximaal 17 cent per stuk betaald, een doos van 5 kilo ging deze week voor een weggeefprijs van 2,75 euro het handelskanaal in. Daar valt voor de Nederlandse telers niet tegenop te boksen.

De verwachting is dat het niet heel lang meer duurt voordat Spanje gaat wisselen. De teelten in de Spaanse tuinbouwgebieden hebben het dit seizoen goed gedaan, omdat er afgelopen winter weinig problemen waren met kou en neerslag. Deze barre omstandigheden zorgden er in het seizoen 2009 en 2010 nog voor dat de Spanjaarden te kampen kregen met misoogsten. Bovendien is er veel later gepland, waardoor er meer vitale gewassen over zijn gebleven. Daardoor rekt het exportseizoen zich langer uit dan gebruikelijk.

Omdat de prijzen voor Spaanse komkommer nu hard naar beneden gaan, is de verwachting dat Spanje zich op korte termijn terug zal trekken. Het Nederlandse product moet dan meer ruimte gaan krijgen. Naar schatting is er nog een Spaans areaal van 300 hectare in productie, waarvan zeker nog tot begin april geoogst wordt. Maar dat is niet meer dan 1 tot 1,5 kilo per vierkante meter, zo schatten importeurs in.

Of registreer je om te kunnen reageren.