Home

Nieuws 204 x bekeken

Spaanse tuinders woest over 'leugens' EC

Barcelona - De Spaanse tuinders zijn woedend op de Europese Commissie en eisen het onmiddellijke aftreden van directeur Internationale Landbouwbetrekkingen John Clarke.

In een debat over het nieuwe handelsverdrag met Marokko zei de Brusselse functionaris onlangs dat het veiliger is Marokkaanse producten te kopen dan Spaanse. Ook verzekerde Clarke dat het akkoord met Marokko "bescheiden" van omvang is en "geen enkele bedreiging" vormt voor de Europese tuinders.

Die uitspraken schoten bij de Spaanse tuinbouwsector in het verkeerde keelgat. "Of meneer Clarke is een cynicus, of hij heeft geen flauw idee waar hij het over heeft", zo verwoordde Asaja de unanieme reactie van de Spaanse tuindersorganisaties. Vooral de uitspraak van Clarke over de superieure veiligheid van de Marokkaanse tomaten wekte verontwaardiging. "Een volstrekte leugen", zei landbouworganisatie Coag. Volgens de bond valt het aantal normoverschrijdingen van Spaanse tomaten in het niet bij de Marokkaanse. Collegabond Asaja haalde een rapport aan waaruit bleek dat volgens officiële gegevens Marokkaanse tuinbouwproducten de afgelopen drie jaar zesmaal zoveel voedselalarm hebben veroorzaakt als Spaanse.

Verder vinden de Spaanse tuindersorganisaties het onbegrijpelijk dat de Europese Commissie de schade van de Marokkaanse importen voor de Europese producenten ontkent. Zij wijzen erop dat sinds 2000 de invoer van Marokkaanse tomaten naar de EU is verdubbeld. "In het geval van de producten uit Marokko zonder invoerbeperking is onze eigen productie zo goed als verdwenen", zegt de bond van kleine boeren Upa.

De Europese Commissie haalde de onrust in Noord-Afrika aan als argument om de handel in landbouwproducten met deze landen te liberaliseren en het nieuwe handelsverdrag met Marokko te ratificeren. Dat zou helpen bij de stabilisering van de onrustige situatie. "Maar wij denken niet dat onze agrarische sector daar enige schuld aan heeft", aldus Upa.

Lex Rietman

Of registreer je om te kunnen reageren.