Home

Nieuws

Sleutel ligt bij consument

Steek de energie in het voorkomen van een uitbraak van mond- en klauwzeer, varkenspest of blauwtong. Het is het beste advies dat er is.

Een uitbraak heeft grote gevolgen, hoe vernuftig het draaiboek met maatregelen ook in elkaar steekt.

Niemand zal vraagtekens zetten bij het ruimen van een besmet bedrijf. De vernietiging van gezonde dieren daarentegen roept grote weerstand op, bij de veehouders én bij de burgers. Tien jaar na de MKZ-uitbraak op de Veluwe komen de beelden gemakkelijk terug.

In het nieuwe draaiboek maakt ruiming plaats voor vaccinatie. De dieren blijven ook leven. Het vlees en melk van gevaccineerde dieren kunnen gewoon in de schappen. In Nederland althans; het buitenland zal de grenzen sluiten. Nederland probeert in Brussel hierover weliswaar afspraken te maken, maar dit is nog een lange weg.

De eerste stap, het slot van 72 uur, moet voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Het is van belang om een uitbraak snel te isoleren. Het overgrote deel van het Nederlandse vlees en de zuivel gaat de grens over. Dan komt dit op allemaal op de binnenlandse markt. Dit heeft grote consequenties voor de prijs. De supermarkten willen het vlees verkopen. Maar wil de consument het ook? Daar ligt de sleutel. Eten is emotie, en daar past een dierziekte niet bij.

agd.media

Of registreer je om te kunnen reageren.