Home

Nieuws 272 x bekeken

Schoorsteen oude suikerfabriek neergehaald

Groningen - De schoorsteen van de vroegere suikerfabriek in Groningen is zondagmorgen na een ontploffing met een doffe dreun tegen de vlakte gegaan.

Er waren twee pogingen nodig voor het slopen van de 107 meter hoge schoorsteen, die tot dat moment te boek stond als het hoogste punt van de stad Groningen.

Volgens een woordvoerder van het sloopbedrijf is de schoorsteen precies de goede kant op gevallen. De aanwezigen zagen de eerste poging mislukken omdat er een storing bleek te zitten in een stuk draad voor de elektronische ontsteking. Toen dat was vervangen, zorgde 7,8 kilogram springstof er alsnog voor dat de schoorsteen gecontroleerd naar beneden ging.

Honderden mensen hadden zich rondom het terrein van de suikerfabriek verzameld. Zij werden op een straal van 200 meter van de markante pijp gehouden. Daarbij werd ook een deel van de ringweg om de stad een uur lang afgesloten en reden er gedurende de operatie geen treinen over het spoor langs de fabriek.

Onlangs werd de sloop van een ander deel van de fabriek stilgelegd. Dat gebeurde nadat een filmpje op het internet was verschenen, waarop te zien was dat het puin vlak na een passerende trein langs het spoor neerkwam.

Of registreer je om te kunnen reageren.