Home

Nieuws

Scherpere regels Roemeense arbeiders treft tuinders

Zundert - Uitkeringsinstantie UWV heeft de voorwaarden om Roemeense seizoensarbeiders naar Nederland te halen, aangescherpt. Tuinders kunnen zo moeilijker werkvergunningen krijgen voor hun Roemeense personeel.

Dat meldt BN De Stem. Volgens Louis van den Broek van TreePort, een samenwerkingsverband van boomtelers in Zundert, betekent dit een gigantisch probleem. Volgens hem kan dit bedrijven de kop kosten, omdat Roemenen onmisbare krachten voor de bedrijven zijn geworden.

UWV zegt in een reactie de regels die er al jaren zijn nu strenger na te leven. "We proberen actief het aantal tewerkstellingsvergunningen terug te dringen", zegt een woordvoerder. "Daarom kijken we kritischer naar de aanvragen."

Volgens ZLTO ligt dit niet zo simpel, zo meldt BN De Stem. "Tuinders hebben jarenlang in de Roemenen geïnvesteerd en een vertrouwensband met hen opgebouwd. Die arbeidskrachten kun je in de piektijd niet zomaar vervangen door mensen zonder gerichte opleiding of ervaring."

Of registreer je om te kunnen reageren.