Home

Nieuws

Scheidend directeur Willem Baljeu krijgt onderscheiding

Rotterdam - Directeur van handelsorganisatie Frugi Venta, Willem Baljeu, heeft zaterdag bij zijn afscheid een koninklijke onderscheiding ontvangen. Hij werd benoemd tot Officier in de orde van Oranje Nassau.

Burgemeester Sjaak van der Tak spelde de versierselen op bij Baljeu. Hij omschreef Baljeu als voorloper, aanjager en innovator. “Ofwel een echte Westlander.”

Directeur Willem Baljeu nam zaterdag officieel afscheid van Frugi Venta, koepel van handelaren in groente en fruit. Hij speelde de hoofdrol tijdens de viering van het 10-jarig jubileum van de brancheorganisatie. Hoogtepunt was zijn koninklijke onderscheiding.

Baljeu was tien jaar geleden de eerste directeur van Frugi Venta. De zoektocht naar zijn opvolger is lastig, om de eenvoudige reden dat Baljeu ruimschoots beschikt over zowel handels- als bestuurlijke ervaring. Maar de tuinderszoon uit ’s-Gravenzande is vooral ook een markante persoonlijkheid in de nationale en internationale groente- en fruithandel. Het verbaast dan ook niet dat zijn afscheid hier en daar werd omschreven als ‘de grote Willem Baljeu-show’.

Hans Steenbergen van Food Inspiration nam op de bijzondere vergaderlocatie van de ss Rotterdam de presentatie voor zijn rekening. Aan de hand van vragen, anekdotes, foto’s en videointerviews werd een beeld geschetst van de tuinbouwontwikkelingen in de afgelopen periode. De tuinbouwloopbaan van Baljeu was daarin verweven.

Die tijdreis leverde diverse lovende woorden op voor de scheidend directeur, maar bracht ook diverse inmiddels befaamde uitspraken van Baljeu naar voren. "Als je tegenwind hebt, moet je harder trappen".

Dat heeft Baljeu de afgelopen vijftig jaar ook gedaan. Het bracht hem tot directeur van Edeka Fruchtkontor, het eigen exportbedrijf van de gelijknamige Duitse retailer en tien jaar geleden tot directeur van het nieuwe handelsplatform.

Naast de terugblik in beeld en geluid, kreeg Baljeu bij zijn afscheid een eigen magazine en als gedroomde, maar niet verwachte verrassing een koninklijke onderscheiding. Burgemeester Sjaak van der Tak van Westland had zijn collega Aboutaleb speciaal om toestemming gevraagd om zijn ambtsketen voor deze gelegenheid op Rotterdams grondgebied te mogen dragen. Hij omschreef Willem Baljeu als zijn leermeester op gebied van tuinbouw en handel, maar noemde hem vooral een voorloper, een aanjager, een innovator en een doorzetter. “Oftewel een echter Westlander! Letterlijk en figuurlijk altijd op zoek naar nieuwe wegen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.