Home

Nieuws

'Schandaal door verkeerde mentaliteit'

Berlijn – Het Duitse dioxineschandaal is een gevolg van een verkeerde mentaliteit van het betrokken bedrijf.

Dat zei Johan den Hartog, directeur van GMP+ International tijdens een seminar in Hannover. ”Een gebrek aan een Feed Safety Culture (voedselveiligheidscultuur) blijkt een risicofactor te zijn. Goede instrumenten voor diervoederveiligheid lossen dat probleem niet op”, aldus Den Hartog.

Volgens Den Hartog beschikt de veevoersector met het GMP+ borgingssysteem en alles wat daarbij hoort over goede instrumenten. Door een correct gebruik ervan, is het risico van verontreinigingen sterk te verminderen. Maar dat is ook afhankelijk van de mentaliteit van het betreffende bedrijf.

Voor de goede mentaliteit van het bedrijf is het belangrijk dat de bedrijfsleiding zelfstandig tot de conclusie komt dat het in zijn eigen belang is de diervoederveiligheid te garanderen. Den Hartog: ”De keus is voor continuïteit op de lange termijn, of veel geld verdienen op de korte termijn. Frauduleus handelen komt meestal uit.”

Een andere factor die een rol speelt is de bedrijfscultuur. Ook daarbij heeft het management de leidende rol. Het gaat daarbij om de waarden en de normen waar het bedrijf voor wil staan. Klanten moeten erop kunnen vertrouwen dat een bedrijf doet wat het belooft.

Of registreer je om te kunnen reageren.