Home

Nieuws

'Schaalvergroting veredeling niet alleen door genetische modificatie'

Bilthoven – Fusies en overnames in de zaadveredeling vinden vooral plaats door de gestegen kosten voor onderzoek en het octrooirecht. Genetische modificatie is niet de belangrijkste oorzaak van de schaalvergroting, stelt de Commissie Genetische Modificatie (Cogem).

Cogem heeft Schenkelaars Biotechnology Consultancy, Lis Consult en de universiteit van Missouri in de Verenigde Staten opdracht gegeven onderzoek te doen naar de schaalvergroting in de veredelingssector. ”De een-op-eenkoppeling tussen genetische modificatie en schaalvergroting binnen de veredelingssector is niet zo sterk als vaak wordt aangenomen. Andere factoren, zoals de stijgende kosten voor onderzoek en het octrooirecht, spelen ook een belangrijke rol.”

Volgens Cogem blijkt uit het onderzoeksrapport dat overnames en fusies binnen de zaaigoedmarkt al langere tijd plaatsvinden en in de toekomst waarschijnlijk verder toenemen. ”Schaalvergroting vindt ook plaats binnen zaaigoedmarkten waar genetische modificatie niet wordt toegepast, zoals de groentezadensector.”

In de Verenigde Staten heeft de schaalvergroting niet geleid tot een rem op innovatie, stelt de Cogem. ”De onderzoekers bekeken de drie grootste Amerikaanse zaadmarkten van soja, mais en katoen, waar genetische modificatie een belangrijke rol speelt. Ondanks een aanzienlijke consolidatie bleek het aantal aangeboden producten sterk opgelopen.”

Maar er is niet onderzocht of de toename van variëteiten hoofdzakelijk te danken is aan genetische modificatie van bestaande hybriden, of dat ook nieuw materiaal via klassieke veredeling is ontwikkeld. ”Het antwoord op deze vraag is belangrijk in verband met een mogelijke versmalling van de genetische diversiteit binnen het rassenassortiment”, aldus Cogem.

Of registreer je om te kunnen reageren.