Home

Nieuws 3 reacties

Rusland wil 24 miljoen hectare landbouwgrond laten ontginnen

Tambov – De Russische regering wil 24 miljoen hectare braakliggend land onder de marktprijs verkopen aan boeren.

Dat schrijft de Moscow Times. Premier Vladimir Poetin deed de uitspraak tijdens een boerencongres. Ter vergelijking: Nederland is circa 4 miljoen hectare groot. Poetin maakte tevens bekend meer geld vrij te maken voor het ondersteunen van boeren.

Poetin sprak tijdens het 22ste congres van de Associatie van Vrije Boeren en Landbouwcoöperaties in de West-Russische stad Tambov. In januari tekende president en partijgenoot Dimitri Medvedev reeds een wet die de verkoop van verwaarloosd land door de staat mogelijk maakt.

Poetin zei volgens de Moscow Times ook dat slechts 20 procent van de beschikbare landbouwgrond afgebakend is, en dat de regering niet langer kan tolereren dat goede landbouwgrond ongebruikt blijft. Rusland probeert de laatste jaren qua voedsel steeds meer zelfvoorzienend tot zelf exporteur te worden. De Russische landbouw kreeg vorig jaar een flinke klap toen droogte een fors deel van de graanoogst vernietigde.

Poetin zei dat het landbouwbudget van de centrale overheid met 100 miljoen euro wordt verhoogd. Volgens persbureau RIA Novosti zei Poetin ook te kijken naar een programma dat lijkt op het Amerikaanse ”cash for clunkers”-programma. Dat betekent dat boeren hun oude machines inleveren tegen een meerprijs. Een dergelijk programma kan de verkoop van nieuwe machines stimuleren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Mark Rutte kan aan Poetin een voorbeeld nemen, als Mark dat ook doet komt het in Nederland mogelijk nog goed.

 • no-profile-image

  Mart'n

  Ongelofelijk, 8 x het oppervlak van Nederland! Hopelijk zijn er in het grootste land ter wereld (2 x Canada) genoeg nuchtere kerels te vinden die het plan van Poetin kunnen verwezenlijken. Of anders boerin zoekt grond!
  Elk land zou qua voedsel minimaal zelfvoorziendend moeten zijn. Dat zou in Nederland ook het streven moeten zijn.

 • no-profile-image

  Mart'n 6 x 4 = 24 miljoen overigens.
  Wel onvoorstelbaar dat ze in zo'n groot land nog niet zelfvoorzienend zijn met granen.

Of registreer je om te kunnen reageren.