Home

Nieuws 177 x bekeken

Ruim 100 legbedrijven niet op tijd omgeschakeld

Zoetermeer – Zo’n 115 legpluimveebedrijven met kooihuisvesting verwachten niet voor 1 januari volgend jaar klaar te zijn met een omschakeling naar andere huisvestingssystemen.

Dat is gebleken uit een enquête van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

Als oorzaken noemen de betreffende bedrijven onder meer problemen met vergunningen, financieringsproblemen en problemen met de fijnstofuitstoot. Ook zijn er enkele bedrijven die zich niet kunnen verenigen met de EU-richtlijn die de omschakeling voorschrijft. Andere bedrijven voeren aan dat hun systeem nog niet is afgeschreven, of dat de terugverdientijd voor een nieuw systeem te kort is gezien de leeftijd van de ondernemer.

Vorig jaar december waren er nog 383 bedrijven die geregistreerd stonden in het KIP-bedrijfsregistratiesysteem met kooihuisvesting. Al deze bedrijven ontvingen een enquêteformulier van het productschap. Op die enquête kwam een respons van 83 procent.

Het productschap concludeert uit de enquête dat van alle geregistreerde kooibedrijven er 28 procent al voldoen aan de nieuwe huisvestingseisen. Dat deze bedrijven nog als kooibedrijf stonden geregistreerd was nog niet in het KIP-systeem bekend. De overige 72 procent (ongeveer 276 bedrijven of locaties) houdt de dieren nu nog in traditionele kooisystemen. Van deze bedrijven zullen ongeveer 161 voor 1 januari nog omschakelen.

Het productschap heeft met het ministerie van ELI afgesproken om een tweede diepgaandere inventarisatie uit te voeren en zo meer informatie boven water te krijgen waarom de omschakeling bij sommige bedrijven niet van de grond komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.