Home

Nieuws 6 reacties

Reserves dieren Oostvaardersplassen raken op

Lelystad - Tegen het einde van de winter dreigt ook het einde van de reserves van de dieren in de Oostvaardersplassen. De konikpaarden, heckrunderen en edelherten in het natuurgebied tussen Lelystad en Almere lopen op hun laatste poten en Staatsbosbeheer schiet dagelijks een groot aantal dieren neer omdat ze zelf het voorjaar vermoedelijk niet zouden halen.

,,Ze krijgen eigenlijk het nadeel van de twijfel'', zegt een woordvoerder van Staatsbosbeheer donderdag. Dieren die tegen het einde van de winter geen vetreserves meer hebben, worden afgeschoten om te voorkomen dat ze door voedselgebrek lijden en uiteindelijk sterven. De natuurbeheerder verwacht dat er door de strenge aanpak minder dieren aan hongersnood overlijden dan voorgaande jaren, omdat zij sneller worden doodgeschoten.

Op advies van een internationale commissie en onder druk gezet door het Rijk, paste Staatsbosbeheer vorig jaar de protocollen aan. Voorheen werden alleen dieren afgeschoten die onvermijdelijk zouden sterven, legt de woordvoerder uit. ,,Normaal gesproken zitten we op een percentage tussen de 15 en 25 dat in de winter wordt afgeschoten. Dat is op een totaal van zo'n 3500 dieren.'' Door de striktere regels wordt een hoger percentage ongezonde dieren geschoten door de boswachters, maar het totale aantal geschoten dieren ligt nog onder het totaal van vorige winter.

Juist aan het einde van de winter teren veel dieren op de laatste restjes reserves en bij twijfel over de overlevingskansen wordt nu direct besloten om een dier af te schieten. ,,De piek ligt nu hoger dan aan het begin van de winter.''

Staatsbosbeheer houdt de dieren in de Oostvaardersplassen scherp in de gaten, nadat er vorig jaar grote commotie ontstond over de grote grazers in het gebied. De strenge winter van destijds en een gebrek aan beschutting en voedsel eiste een groot aantal dierenlevens. De Oostvaardersplassen is in principe een gebied waar de natuur de vrije hand heeft, maar het aanzicht van de sterk vermagerde dieren en de karkassen in het landschap zorgden voor een massale roep om ingrijpen door Staatsbosbeheer.

Om het sterftecijfer te beperken werden aan het begin van de winter al richels aangelegd in het gebied, waarachter de dieren kunnen schuilen tegen de kou. Ook werd het Oostvaardersbos bij Almere opengesteld. Volgens de zegsman wordt er geen massaal gebruik van deze extra beschuttingsplekken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Heerlijk machtig mooi onze nieuwe natuur .Als we een echte winter krijgen . kunnen deze dieren beulen van staatsbos beheer echt hun hart ophalen. Lekker met z'n alle knallen op deze half makke verhongerde dieren in een afgesloten ruimte.

 • no-profile-image

  Dit tart werkelijk alles. Er staat in de Ovpl al maandenlang geen spriet gras of groene vegetatie meer en de dieren kunnen zich amper in leven houden door bast van wilg en vlier te vreten en vermold hout te knagen. Voedingswaarde NUL! Alle droppings zijn droog als zaagmeel en bevatten helemaal niks dat aan stront doet denken. Ze moesten al die SBBkampbeulen laten uithongeren op dezelfde manier als zij met de dieren doen. En de verantwoordelijjke kamerleden en staatssecretaris erbij!

 • no-profile-image

  Oh Oh Oh ik zou die arme lieve zielige sterkvemagerde beesjes zoo graag wat eten willen geven, kom op mensen zo ga je niet met dieren om. Wie dit verzonnen heeft moeten zo ook maar eens een paar jaartjes behandelt worden, bah echt weer die rooie partijen die hier zo een voorstander van waren.

 • no-profile-image

  Helemaal mis Sam. Die krankzinnige plannen zijn bedacht door Frans Vera c.s. en daar is geen grein rood of links aan. Het waren juist pure rechtse figuren die de natuurbescherming kaapten om er zelf vet geld aan te gaan verdienen. Want er is niet één linkse natuurbeschermer die dieren zal laten verhongeren! Dierenmishandeling is namelijk een strikt Rechtse zaak!

 • no-profile-image

  Gelukkig weet ik beter katja, hier is al zoveel over gepraat.
  Het is gewoon zielig al die hekken, en dan willen ze er nog meer hebben !

 • no-profile-image

  Sam ik probeer je uit te leggen dat de gasten die dit op hun geweten hebben helemaal niks met dieren of met de natuur hebben. He zijn grote graaiers die zichzelf verrijken en de dieren laten uithongeren. En dat moet stoppen. NU!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.