Home

Nieuws 246 x bekeken

'Relatie vereniging en telers verandert door website met normen'

Zoetermeer - De relatie tussen telers en telersvereniging verandert mogelijk door het aanreiken van alle voedselveiligheids- en productnormen op een speciale website.

Groente- en fruittelers krijgen dan zelf makkelijk toegang tot complete informatie over gewasbescherming, voedselveiligheid en productinformatie. "Het wordt inderdaad makkelijker voor telers om zelf te kijken naar de voedselveiligheidsnormen. Het is één van de redenen om lid te zijn van een vereniging", stelt Leo van der Lans, namens LTO Noord Glaskracht lid van de sectorcommissie groente en fruit van het PT. "Het is afwachten wat de uitwerking is."

Jacco Vooijs, voedselveiligheidsmanager bij vereniging Fresq, denkt niet dat telers daardoor een vereniging verlaten. "Het is maar één van de redenen om lid te zijn." Vooijs ziet andere voordelen van het aanreiken van de normen voor voedselveiligheid. "Er is nu één waarheid ontstaan door dit systeem. De VWA zei dat woensdag heel terecht. Er is als het goed is geen discussie meer over interpretatie van documenten."

Ook leidt het portaal tot in potentie flinke besparingen op voor handelsbedrijven en afzetorganisaties. Van der Lans: "We moeten afwachten hoe groot dat voordeel is. We zijn er niet de hele week mee bezig." Ook Vooijs denkt dat besparingen mogelijk zijn, maar verenigingen blijven actief op dit dossier. "We vertalen de normen in Jip en Janneke taal voor telers. Wij zorgen voor de juiste vertaling."

Of registreer je om te kunnen reageren.