Home

Nieuws 160 x bekeken

Rekenkamer laakt importcontrole

Brussel – Het Europese systeem voor controle op de vleesimport blijft achter bij de ambitie die is gesteld na de hervorming van de hygiënewetgeving in 2004.

Dit constateert de Europese Rekenkamer in een speciaal rapport over dit controlesysteem. De Rekenkamer constateert dat de toepassing van het hygiënepakket om allerlei redenen is vertraagd. Ook zijn grote delen van de regelgeving nog steeds niet afgerond.

Ook wordt om onduidelijke redenen afgeweken van de eigen eisen. Zo is de controle op vlees vanuit onder meer Canada en Nieuw-Zeeland sterk verlaagd op basis van zogenoemde ’gelijkwaardigheidsovereenkomsten’. Een onderbouwingen daarvoor mist de Rekenkamer. Ook is een aantal grensinspectieposten nog altijd niet voldoende uitgerust.

Of registreer je om te kunnen reageren.