Home

Nieuws 198 x bekeken

Provincies oneens met miljoenenbezuiniging

Den Haag - Gelderland en Noord-Brabant zijn onaangenaam verrast door de nieuwe verdeling van financiële middelen over de verschillende provincies.

Zij krijgen van minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) voortaan jaarlijks 81 respectievelijk 66 miljoen euro minder voor de uitvoering van publieke taken. Dat blijkt uit het nieuwe verdeelmodel voor het provinciefonds, dat Donner deze week naar de Kamer stuurde. De herverdeling heeft volgens de minister op initiatief van de provincies zelf plaats. Het oude model stamt uit 1998 en voldeed volgens veel regionale besturen niet meer.

Maar zo hadden Gelderland en Noord-Brabant het nu ook weer niet bedoeld. Zij moeten flink inleveren, omdat zij goed hebben verdiend aan de verkoop van hun aandelen in energiemaatschappijen. Volgens Donner hebben andere provincies het geld veel harder nodig. Dat neemt overigens niet weg dat er in totaal jaarlijks 300 miljoen euro wordt gekort op een budget van 2,6 miljard euro voor alle twaalf de provincies.

Een deel van die bezuiniging wacht nog op concrete invulling. Voor dit jaar konden de provincies slechts overeenstemming bereiken over 290 miljoen euro. Dit betekent dat in 2012 een eenmalige extra bezuiniging van 10 miljoen nodig is.

Of registreer je om te kunnen reageren.