Home

Nieuws 210 x bekeken

Protest tegen internationale megafusie kunstmest

Moskou – De fusie van kunstmestbedrijven Uralkali en Silvinit wordt bemoeilijkt door nieuwe juridische stappen van een serie kleine aandeelhouders.

De twee Russische bedrijven zijn al bezig met de fusie en vormen samen het grootste Europese kunstmestconcern, voor West-Europese partijen als K+S en Yara International. Buiten Europa is alleen het Canadese PotashCorp groter.

De grootste tegenstanders zijn het Russische kunstmestbedrijf Acron en het in Cyprus geregistreerde ROF proberen de fusie met een gang naar de rechter te voorkomen. De aandeelhouders van Silvinit vinden dat Uralkali-aandeelhouders verhoudingsgewijs onevenredig veel aandelen krijgen. Boerenorganisaties hebben geen claim ingediend, maar verklaren wel bang te zijn voor de marktmacht die ontstaat op de kunstmestmarkt.

Beide partijen hebben slechts enkele procenten van Silvinit in handen, en of de slagingskans van de procedure groot is, lijkt daarom twijfelachtig. In een verklaring op de website behandelt Uralkali de juridische procedure als louter een hobbel in de weg. Het doel volledig te fuseren voor 1 mei blijft staan.

Acron wijst er echter op dat de Associatie ter Bescherming van Investeerders in Rusland achter de claims van Acron en ROF staat. De behandeling van kleine aandeelhouders in Rusland wordt volgens persbureau Reuters door Westerse bedrijven vaak als slecht gezien.

Samen vertegenwoordigen de bedrijven een marktwaarde van circa 17 miljard euro. Ze produceren met name producten op basis van kali en fosfaat. De aandelen van beide concerns zijn voor het grootste deel in handen van ondernemingen van zakenman Suleiman Kerimov. Kerimov geldt als één van de rijkste mensen op aarde, en ziet kunstmest als een strategische groeisector voor de toekomst.

Of registreer je om te kunnen reageren.