Home

Nieuws

Productschappen niet samen in draagvlakpeiling

Zoetermeer - Productschappen hebben maandag in het College voor Productschappen besloten niet gezamenlijk op trekken in vervroegde ondernemingspeilingen voor draagvlak.

De schappen doen eigen peilingen. Daarmee willen ze de politieke discussie over hun toekomst sturen en ondernemers daarin een stem geven. "We willen dat onderzoek zo snel mogelijk uitvoeren om gegevens op tijd bij het ministerie te krijgen voor het politieke besluit later dit jaar", zegt Bart Bruggeman, interim-voorzitter van het Productschap Tuinbouw. Productschappen hebben een te verschillende achterban om hierin gezamenlijk op te trekken, besloot het college. De schappen kunnen dat geen draagvlakonderzoek noemen, omdat er geen wettelijke basis is.

Minister Henk Kamp van Sociale Zaken haalde eerder een streep door de voorbereiding van het wettelijke draagvlakonderzoek, maar laat nu een evaluatie-onderzoek doen. Het Productschap Zuivel wacht nog af met een eigen onderzoek. "Misschien wachten we eerst af hoe het onderzoek van Kamp uitpakt. Er is tijd. Zo’n peiling hoeft geen maanden te duren."

Het PT zal eind deze maand besluiten of het onderzoek intern uitgevoerd wordt of uitbesteed wordt aan een bureau. Volgens Bruggeman kan het PT dat zelf goed uitvoeren, maar mag geen discussie ontstaan over de onafhankelijkheid. Ook wil hij in de huidige planfase niet spreken over een uitgeklede versie van de draagvlaktoets. Andere productschappen konden nog niet reageren.

Het Productschap Vee en Vlees (PVV) wil nog voor de zomer een ondernemerspeiling afronden, zegt secretaris Jos Jongerius. Volgens hem zal dat in grote lijnen neerkomen op de proefpeiling die was voorzien in het oorspronkelijke draagvlakonderzoek waarvoor het PVV al voorbereidingen aan het treffen was. ”Wij hebben sterk de behoefte om bij onze achterban die heffingen betaalt te peilen hoe men tegen ons aankijkt en wat men van onze activiteiten vindt.”

Het onderzoek zal worden gedaan door het Bureau Bartels, waarmee het PVV al in gesprek was om het draagvlakonderzoek te doen. Het zal waarschijnlijk gaan om een telefonische enquête. De resultaten zouden in de junivergadering van het bestuur van het PVV moeten worden besproken.

Ook het Productschap Pluimvee en Eieren zal een dergelijke peiling om de zelfde reden houden. Ook hier zal Bureau Bartels het onderzoek doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.