Home

Nieuws 195 x bekeken

Productschap Tuinbouw voldoet aan SER-eis reserve

Zoetermeer - Zoetermeer - Het Productschap Tuinbouw heeft de financiële reserves teruggebracht, waardoor het voldoet aan de eis van toezichthouder SER. Dat blijkt uit de voorlopige jaarrekening over 2010.

De reserves liepen vooral terug door een daling van 22 procent bij de heffingsinkomsten. De uitgaven daalden ook, maar wel minder snel. Het eigen vermogen kromp daardoor ruim 15 miljoen euro. Als aandeel van de uitgaven is de reserve nu 98,5 procent. In 2008 was dat aandeel nog 119 procent. De SER wil dat productschappen reserves niet verder laten oplopen dan 100 procent van de uitgaven.

Het PT stelt zich tot doel de reserves terug te brengen tot 50 procent. De afbouw van de reserve gaat goeddeels volgens plan, zegt een woordvoerder. “Door selectief projecten toe te kennen loopt de doelstelling van 50 procent mogelijk een jaar vertraging op.”

Het PT gaf in 2010 circa 82 miljoen euro uit aan projecten en activiteiten zoals promotie, fytosanitaire zaken en marktmonitoring. Dat is 10 miljoen euro minder dan 2009. Ook de inkomsten daalden fors doordat minder heffingen werden geïnd.

Uitgaven zijn het grootst voor promotie en marketing. In 2010 werd 42,8 procent van de uitgaven hieraan besteed, tegen 41,4 procent in 2009. Het PT zelf noemt deze uitgaven stabiel, maar sluit een stijging in 2011 niet uit door recent genomen besluiten.

Het PT spreekt in haar jaarrekening over uitgaven van de sector via het PT. Het is een nieuwe omschrijving van de activiteiten van het productschap dat wordt bestuurd door voornamelijk teelt en handel.

Of registreer je om te kunnen reageren.