Home

Nieuws 180 x bekeken

Productschap Diervoeders komt met fosfaatverordening

Den Haag - Als het aan de technische werkgroep 'Voerspoor' ligt, waar ook LTO Nederland en Nevedi in vertegenwoordigd zijn, krijgt de Nederlandse varkenshouderij de komende jaren te maken met een fosfaatefficiëntiegetal.

In het Projectplan Fosfaatverlaging via het Voerspoor zijn LTO Nederland en Nevedi momenteel bezig om een fosfaatefficiëntiegetal te ontwikkelen voor de varkenshouderij. Dit getal wordt bepaald aan de hand van allerlei criteria in het management die er voor zorgen dat het fosfaatverlies minimaal is. Hierbij kan het gaan om bijvoorbeeld de kwaliteit van huisvesting of voerconversie. De varkenshouder moet op dit vlak aan bepaalde minimumeisen voldoen. Als dit niet het geval is, moet hij kijken naar andere mogelijkheden zoals de verstrekking van fosfaatarm voer. “Met het voerspoor is snel een reductie te realiseren,” zegt Henk Flipsen, directeur van Nevedi.

Bij de ontwikkeling van het fosfaatefficiëntiegetal houden LTO Nederland en Nevedi overigens wel rekening met de huidige marktsituatie. De partijen zijn momenteel aan het bekijken op welk niveau ze gaan insteken. “We willen uiteraard niet dat bedrijven massaal in de problemen komen,” aldus Flipsen.

In april worden de uitkomsten van het overleg tussen LTO Nederland en Nevedi gecommuniceerd met de varkenshouderij en de mengvoersector. Later dit jaar wordt aan het fosfaatefficiëntiegetal verordeningen van het Productschap Diervoeders verbonden.

Volgens Flipsen staat staatssecretaris Henk Bleker positief tegenover de plannen van de projectgroep. “De overheid werkt het liefst mee met plannen die door het bedrijfsleven zelf ontwikkeld zijn.” Volgens de directeur hoeven bedrijven waar nu al heel efficiënt geproduceerd wordt zich geen zorgen te maken over deze nieuwe wetgeving.

Of registreer je om te kunnen reageren.