Home

Nieuws

Potocnik: zonder vergroening geen GLB

Brussel – Vergroening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is essentieel, vindt Eurocommissaris Janez Potocnik (milieu).

Hij zei dat deze dinsdag tijdens een toespraak in Brussel. Volgens Potocnik moet het GLB worden ingezet voor het bevorderen van biodiversiteit, bescherming van grond en tegengaan van klimaatverandering. Met landbouwcollega Dacian Ciolos overlegt hij over de introductie van onder meer weidegang, braaklegging en vruchtwisseling als componenten van de directe betalingen.

”Ik zie niet in hoe wij het kunnen verantwoorden belastinggeld te spenderen aan landbouw als het beleid geen aanzienlijke bijdrage levert aan de Europese milieu- en klimaatdoelstellingen”, zei Potocnik. ”Als er een Gemeenschappelijk Landbouwbeleid is in de toekomst, moet dit groen zijn.” Behalve een vergroening van de eerste pijler wil hij een ’meer ambitieuze’ tweede pijler en een aanscherping van de zogeheten cross compliance.

Verder benadrukte de eurocommissaris dat het van groot belang is dat Natura 2000 in zijn volledige omvang wordt ingevoerd en noemde ecologische verbindingszones ’enorm belangrijk’. Nederland wil juist een aantal aangemelde gebieden schrappen en in het regeerakkoord staat dat er geen ruimte meer is voor de zogenoemde robuuste verbindingszones.

Samen met Ciolos en klimaatcommissaris Connie Hedegaard schreef Potocnik maandag een brief aan de milieuministers van alle lidstaten over de vergroening van het GLB. Daarmee lijken het op hoofdlijnen met elkaar eens te zijn. Donderdagmiddag spreken de landbouwministers in Brussel over het landbouwbeleid na 2013.

Zie ook: 'Meer vergroening GLB prima, maar houd het simpel'

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.