Home

Nieuws

Plant Science Award voor virtuele planten

Voor zijn afstudeerscriptie over virtuele planten heeft Peter van Dam vanmiddag de vijfde RZ Plant Sciences Award gekregen. Veredelingsbedrijf Rijk Zwaan dat de prijs beschikbaar stelt, heeft aangekondigd volgend jaar een nieuwe opzet aan de prijs te geven.

Van Dam won de prijs vooral vanwege de originele manier, waarop hij computertechniek koppelt aan veredelingsvraagstukken. Met zijn doctoraalscriptie ‘Functional-structural modeling of sympodial growth in tomato’, waarmee hij afstudeert aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, toont Van Dam de waarde aan van driedimensionale computersimulatie als voorspeller van de groei van een plant als de genotypische omgeving verandert. Het laat zien hoe de genen op elkaar inwerken.

“De winnende scriptie toont aan dat je ook vanachter een pc heel nieuwe dingen kunt zien gebeuren in planten, zelfs werkend met hypothetische genen”, aldus juryvoorzitter en bioloog Michel Haring van de Universiteit van Amsterdam.

Het was de laatste keer dat de prijs wordt uitgeloofd voor de beste scriptie op het gebied van plantwetenschappen en veredeling. Volgend jaar krijgt de RZ Plant Science Award de vorm van een wedstrijd tussen studententeams, die in enkele dagen tijd op het onderzoekscentrum van Rijk Zwaan met een veredelingsvraagstuk aan de gang gaan en aan het einde een presentatie van hun bevindingen geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.