Home

Nieuws 410 x bekeken 4 reacties

Pekingeenden hebben open water nodig

Lelystad – Waterverstrekking aan eenden via drinknippels is niet voldoende voor een optimaal welzijn van pekingeenden die in stallen op stro worden gehouden.

Er is behoefte aan ontwikkeling van een watersysteem in de stallen dat de eenden de mogelijkheid biedt om aan hun natuurlijke behoefte aan poetsen, reinigen en drinken te voldoen. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen UR Livestock research in een literatuuronderzoek over de waterbehoefte van pekingeenden. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Productschap Pluimvee en Eieren.

Volgens het onderzoek zijn drinknippels in de stal voldoende voor de drinkwatervoorziening, maar totaal onvoldoende voor de een goede lichaamsverzorging van de eenden. Ook zouden de dieren hun ogen en neusgaten onvoldoende kunnen reinigen met alleen drinknippels in de stal.

Een open watervoorziening in de stal zou wel zodanig moeten worden ingericht dat er geen risico’s ontstaan voor de hygiëne en de diergezondheid, in de stal en de mestkwaliteit. Ook zouden er zo weinig mogelijk effecten moeten zijn voor het milieu (emissies van ammoniak, geur en fijnstof). Open water in de stal mag niet leiden tot vervuiling van de stal en er mogen geen hygiëneproblemen ontstaan, aldus de onderzoekers.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  r.

  Wat een grote onzin, willen ze ons nu ook daar nog weer mee op kosten jagen. Er wordt al geen ruk verdiend op dit moment.
  Pekingeenden zijn geen waterdieren maar loopdieren, je krijgt 1 grote bende in de stal, en dan de slachterij maar korten omdat de dieren te smerig zijn.

 • no-profile-image

  Peking eenden hadden het erg naar hun zin in de weilanden tot die zelfde idioten bedachten dat ze op gehokt moesten worden.

 • no-profile-image

  Peking eenden hadden het erg naar hun zin in de weilanden tot die zelfde idioten bedachten dat ze op gehokt moesten worden.

 • no-profile-image

  j.maarsingh

  dacht dat ik 3 dagen terug een reactie had gegeven

Of registreer je om te kunnen reageren.