Home

Nieuws 182 x bekeken

PVV laakt dubbele petten bij Efsa

Brussel – De PVV in het Europees Parlement heeft grote moeite met de dubbele petten van meerdere leden van het Europees agentschap dat toeziet op de veiligheid van voedsel.

De PVV spreekt over belangenverstrengeling. Volgens de PVV gaat het om vier leden van het vijftienkoppige bestuur van de Europese voedselautoriteit Efsa. Zij hebben nauwe banden met commerciële bedrijven en lobbygroepen, hoewel zij volgens de regels van het agentschap 'het publiek' belang dienen te behartigen, aldus de PVV in een verklaring. De partij stelde de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de unie, vragen over de kwestie.

Efsa liet eerder al weten dat volgens de statuten vier bestuursleden een achtergrond dienen te hebben in organisaties die de belangen van consumenten en andere belangen in de voedselketen behartigen.

”Zo werkt dat dus in Europa”, laakt PVV-Europarlementariër Lucas Hartong. ”Vervolgens zet men vier lobbyisten aan het werk die nu onder meer beslissen over de kwaliteit en veiligheid van bepaalde producten voor consumenten in heel Europa. Dat vind ik een heel beangstigend feit.”
Hartong wijst erop dat de leden onafhankelijk dienen te functioneren: ”Ik zie die onafhankelijkheid erg lastig vertegenwoordigd door lobbyisten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.