Home

Nieuws 196 x bekeken

PT teleurgesteld over residupublicatie VWA

Zoetermeer – Het Productschap Tuinbouw (PT) betreurt de stap van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) om residugegevens van AGF-inspecties per winkelketen bekend te maken.

Vorig najaar had het PT minister Edith Schippers van VWS gevraagd dit achterwege te laten omdat resultaten per winkelketen moeilijk vergelijkbaar zouden zijn en statistisch onverantwoord.
Milieu-organisaties gebruiken de gegevens eenzijdig voor hun campagne Weetwatjeeet, stelde het PT in een brief. Berichten in de media over supermarktresultaten leidden de laatste jaren steeds tot extra eisen aan leveranciers.

Dinsdag maakte de VWA toch de resultaten over 2009 en 2010 bekend per supermarktketen. Wel stelt de VWA in het rapport dat geen harde uitspraken gedaan kunnen worden over winkelketens en trends bij het gemiddeld aantal overtredingen. ”Als daar geen uitspraken over kunnen worden gedaan moet je ze ook niet publiceren”, stelt het PT.

Schippers liet eerder deze maand juist aan het PT weten dat zij open stond voor suggesties van aanpassing van de publicatie van VWA-onderzoeksgegevens. In diezelfde brief stelt het ministerie niets te kunnen ondernemen tegen milieu-organisaties die VWA-resultaten gebruiken voor eigen interpretatie in de campagne Weetwatjeeet. Wel stelt VWS in een brief aan Milieudefensie dat conclusies uit de Weetwatjeeetcampagne op verkeerde veronderstellingen gebaseerd zijn. Deze wijze van publicatie noemt VWS ’niet zinvol’.

Milieudefensie kon gisteren niet reageren. Foodwatch laat weten dat in januari overleg heeft plaatsgevonden tussen PT, Milieudefensie en Foodwatch. Het PT bevestigt dat. ”De milieu-organisaties hebben de suggestie gedaan dat de sector eigen onderzoeksgegevens publiceert. We bespreken dat nu intern.”

Of registreer je om te kunnen reageren.