Home

Nieuws 399 x bekeken 2 reacties

Overheid kort schapenhouders met 13 procent op omnummerpremie

Den Haag – Schapenhouders die hun dieren hebben omgenummerd in verband met de invoering van elektronische oormerken worden 13 procent gekort op hun omnummerpremie. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie bekendgemaakt. Het ministerie wil het 23 maart bespreken in het overleg over I&R.

Veehouders die hun schapen omnummerden is afgelopen periode een vergoeding van 4 euro in het vooruitzicht gesteld. Volgens Dienst Regelingen is massaal van de regeling gebruik gemaakt, wat e toe heeft geleid dat niet het volledige bedrag per dier kan worden uitbetaald. Dit gaat vooral de grotere schapenbedrijven die van de regeling gebruik hebben gemaakt veel geld kosten.
Voorzitter Nico Verduin, van de LTO-vakgroep Schapenhouderij spreekt van een ongelukkig gekozen moment van communicatie.

”De toeslagen worden al later uitbetaald dan gepland. Het is ontzettend jammer dat de korting pas net voor het moment van uitbetalen bekend wordt gemaakt.”

Wel is hij blij met het feit dat zoveel schapenhouders hun dieren hebben omgenummerd. Dat daardoor het gereserveerde budget is overschreden, betreurt hij. ”Maar het gaat om EU-geld, waardoor het budget niet meer kan worden aangepast.”

Daarbij geeft hij aan dat tijdens de gevoerde discussie tussen overheid en sector eerder gesproken is van een vergoeding van € 2,50 euro per schaap. Ook met genoemde korting van 13 procent gaat het volgens Verduin nog om een reële vergoeding.

Voorzitter van de Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouders, Erich Rhöse, is duidelijk minder over de gang van zaken te spreken. Hij spreekt van diefstal.

”De overheid laat op deze manier zien dat ze onbetrouwbaar is. Diverse malen heb ik afgelopen jaar gevraagd of we niet gekort zouden worden in verband met de modulatiekorting op de toeslagen. Daar is nooit op gereageerd. Naast de modulatiekorting voor bedragen boven de 5.000 euro (8 procent) worden betrokken schapenhouders nu ook nog eens met 13 procent gekort.” De LWPS geeft aan een bezwaarbrief te versturen naar staatsecretaris Bleker.

Ook de vice-voorzitter van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee, Andries Kingma, is onaangenaam verrast. ”Het is een slechte zaak als schapenhouders die hebben geholpen om het systeem sneller en soepeler in te voeren, op deze manier behandeld worden. Dat toont een stukje onbetrouwbaarheid van de overheid.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Mts. de Raad

  Dit is inderdaad een tegenvaller en een onbetrouwbare overheid.
  We hebben er heel veel tijd en energie ingestoken vooral omdat het allemaal voor een bepaalde datum moest, later werd dat weer verlengd maar wij hadden het op tijd in orde. Ook de ellende van niet goed werkende programma's bij LNV en SG online hebben ons heel wat uren gekost. Dus u begrijpt dat we hier niet blij mee zijn.

 • no-profile-image

  mts de. Vlieger.

  ik vind dit onbegrijpelijk wij werken mee en worden door de overheid nog even afgestraft met 13%. HOE betrouwbaar is de overheid men moet zich schamen ,EEN MAN EEN MAN EEN WOORD EEN WOORD DAT GELD ALS EEN HERENAKKOORD DAAR MOET DE OVERHEID ZICH AAN HOUDEN.

Of registreer je om te kunnen reageren.