Home

Nieuws 199 x bekeken

Ormel bepleit nationale vaccinatie bij MKZ-uitbraak

Den Haag – Het MKZ-draaiboek moet worden aangepast. Dat zegt CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel in een interview met agd.media over de MKZ-crisis tien jaar geleden en de politieke nasleep daarvan.

Ormel vindt dat bij een grote uitbraak in Nederland in het hele land moet worden gevaccineerd. Volgens het MKZ-draaiboek hoeft dat nu alleen in een ring rondom de besmettingshaard te gebeuren. ”Ik maak mij daar zorgen over”, zegt de politicus, die het onderwerp in de Kamer aan de orde wil stellen.

Omdat vaccinatie schade kan toebrengen aan de economische belangen van de sector – er zijn zorgen over de afzet van producten van gevaccineerde dieren, staat de veehouderij vooralsnog niet te juichen voor een dergelijk plan. Verschillende partijen in de keten werken aan een convenant, maar dat is nog niet klaar.

”Ik vrees dat er sprake is van een gevoel van gebrek aan urgentie. Er is MKZ in Libië en Bulgarije, in Zuid-Korea zijn drie miljoen dieren gedood; dat is maar een vakantietripje van Nederland verwijderd. Wij kunnen in Den Haag en Brussel wel afspraken maken, maar die moeten ook door landbouwvertegenwoordigers worden ondersteund.”

Zie ook ’De rillingen liepen over mijn rug en nu nog steeds’

Of registreer je om te kunnen reageren.