Home

Nieuws 473 x bekeken

'Ontkoppeling olie- en gasprijs al grotendeels feit'

Den Haag – Energiemaatschappijen eisen van gasproducenten een verdere ontkoppeling van de olie- en gasprijs. Voor de Nederlandse tuinbouw heeft een verdere ontkoppeling evenwel weinig effect, weet energiespecialist Rob van der Valk van belangenorganisatie LTO Glaskracht.

Energieconcerns als EON en Eneco kopen gas in via langetermijncontracten die soms een looptijd hebben van vijftien jaar. Normaal kost een kubieke meter aardgas net zoveel als een hoeveelheid olie met dezelfde energiewaarde. Nu liggen de prijzen op de spotmarkt voor gas echter een stuk lager dan de termijncontracten.

Tuinders kopen hooguit drie jaar in het vooruit gas in, aldus Van der Valk. ”Voor hen is dit niet heel erg relevant. Voor contracten met een kortere looptijd is de koppeling eigenlijk al zo goed als verdwenen.” Het verschil tussen de termijncontractprijs van Gasterra en de TTF-spotrmarkt beweegt momenteel rond circa 0,3 cent per kuub.

”Het verder loskoppelen van de olie- en gasprijs is logisch, omdat de twee steeds minder substituten zijn. De gasmarkt is echt een regionale. In Oost-Europa wordt nog wel zowel olie als gas gebruikt voor de productie van energie, maar in West-Europa zijn er nauwelijks nog parallelen. Als de prijzen nu gelijk op gaan, ligt dit meer aan macro-economische tendensen.”

Volgens de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch is tussen de 10 en 20 procent van de langetermijncontracten voor gas in Europa nog via een formule gekoppeld aan de olieprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.