Home

Nieuws

'Onderzoek naar effecten verdwijnen handelsnorm'

Zoetermeer – Handel en teelt in groente en fruit willen onderzoeken of het verdwijnen van Europese kwaliteitsnormen heeft geleid tot een achteruitgang van kwaliteit in de winkels.

Dat bleek maandag op de sectorcommissievergadering groente en fruit van het Productschap Tuinbouw. Sinds juli 2009 zijn geen voorschriften meer opgenomen voor klassenindeling, sorteringen en uniformiteit van groente en fruit. De EU schrapte in 2009 de kwaliteitsnormen, maar hield er tien overeind voor onder meer appels, peren, sla, tomaten en paprika.

Volgens handelskoepel Frugi Venta is onderzoek nodig om de effecten te beschrijven. ”De wereld lijkt niet te zijn vergaan sinds het verdwijnen van de normen, maar er is veel borrelpraat over slechte kwaliteit. We hebben dat verzoek voor het onderzoek bij het Productschap Tuinbouw gedaan”, aldus Frugi Venta-secretaris Leo Welschen. ZLTO-vakgroepvoorzitter Tiny Aerts denkt dat het verdwijnen van de norm tot kwaliteitsverlies heeft geleid. Frugi Venta wil zover nog niet gaan.

Welschen weet dat de EU zelf in 2010 een onderzoek startte naar de effecten. Welschen: ”Ik heb daarover niets meer gehoord. We horen signalen dat de EU dat onderzoek doet om ook de overige tien kwaliteitsnormen te schrappen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.