Home

Nieuws 220 x bekeken

Omwonenden Luttelgeest vechten tuinbouwplan aan

Luttelgeest – Een groep van negen omwonenden rond de Kalenbergerweg in Luttelgeest heeft de Raad van State gevraagd een streep te zetten door het bestemmingsplan met grootschalige tuinbouwontwikkeling.

De omwonenden hebben bezwaar tegen vestiging van grootschalige bedrijven in de gemeente Noordoostpolder.

Eerder gingen plannen nog uit van kleinere bloemenbedrijven, nu wordt gemikt op grootschalige groentetelers. De bewoners hebben bezwaar tegen verruiming van de regels voor de hoogte van de kassen, tegen de waterberging en het verkeer.

De bewoners zijn niet gekend in de plannen, stelt één van de omwonenden. ”Als je kijkt naar hoe het bij de Agriport A7 ging, ging het heel anders en ging het ook om ontwikkeling van grootschalige tuinbouw.”

De omwonenden stellen verder dat er geen behoefte is aan ontwikkeling van grootschalige tuinbouw in het gebied. ”Als je hier rondkijkt, staan heel wat kassen leeg. En wat denk je bij zo’n groot bedrijf van 25 hectare als dat eens omvalt”, stelt één van de omwonenden.

Volgens de gemeente is er nu misschien minder vraag naar nieuwbouwgrond, maar is dat over vier jaar mogelijk anders. Het is ook geen grond voor aanvechting van het bestemmingsplan, stelt de gemeente.

In totaal moet rond Luttelgeest 300 hectare glas komen. Daarvan is nu bijna 136 hectare gerealiseerd. De bewoners hebben planschadeprocedures gestart.

Of registreer je om te kunnen reageren.