Home

Nieuws

Oeso: betere informatie noodzaak in landbouw

Parijs – Landbouwmarkten hebben behoefte aan betrouwbare en direct beschikbare informatie. Dat schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) in reactie op de scherpe daling van graanprijzen na de aardbeving en tsunami in Japan.

Tegelijk waarschuwt de organisatie voor te strenge regels voor markten. Volgens Oeso is informatie over voorraden nu het grootste probleem. Niemand weet echt exact wat er nog in de silo’s wereldwijd ligt. Veel landen, zoals bijvoorbeeld China, beschouwen de voorraadpositie als een kwestie van nationale veiligheid. Landen kunnen volgens het document leren van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

CFTC houdt bij welke posities handelaren innemen, en of ze handelen vanuit commercieel belang of om daadwerkelijk de waar te gebruiken. In Europa, Azië en Zuid-Amerika wordt dit niet gerapporteerd. Ook kent de Chicago Board of Trade waarop graan en soja wordt verhandeld limieten voor hoeveel een koers op een dag mag stijgen of dalen, waarmee uitslagen tenminste worden gedempt.

Het is wel gevaarlijk de handel te zeer te beperken, aldus de in Parijs gezetelde organisatie. Voor boeren is de termijnmarkt nog steeds het beste instrument om zich in te dekken tegen dalende prijzen.

Oeso telt 34 lidstaten en is bedoeld sociaal-economisch beleid te coördineren. Nederland is ook lid.

Of registreer je om te kunnen reageren.