Home

Nieuws 1 reactie

'Nieuw Gemengd Bedrijf hoort niet bij discussie megastallen'

Grubbenvorst – Het Nieuw Gemengd Bedrijf in Grubbenvorst hoort niet thuis in de discussie over megastallen. Dat vindt Ruud Pothoven, projectleider van het nieuw op te richten agrarische bedrijventerrein in het Limburgse Grubbenvorst.

Het terrein gaat bestaan uit onder meer een varkenshouderij met 30.000 varkens en een pluimveehouderij met 1,1 miljoen kippen, plus een biogasinstallatie en een kippenslachterij.
Pothoven wijst erop dat deze bedrijven moeten worden gezien in hun samenhang. De pluimveehouderij is volgens hem eigenlijk juist kleinschalig.

”We komen op dat aantal van een miljoen kippen, omdat we zochten naar de kleinst mogelijk rendabele kippenslachterij. We worden de kleinste kippenslachterij van Nederland.”

Afgelopen week wees de gemeente Horst aan de Maas een burgerinitiatief van tegenstanders van het bedrijf van de hand. Dat betekent niet dat de bouw snel kan beginnen. Pothoven: ”We zijn in 2003 begonnen en we zullen de tien jaar vast wel volmaken.’

Het project zit in de fase van vergunningaanvraag. Belangrijk moment is nog de verschijning van een onderzoek van het RIVM naar de mogelijke gevolgen van grote intensieve veehouderijen op de gezondheid van omwonenden.

”Als daaruit blijkt dat er duidelijk nadelige gevolgen voor de gezondheid zijn, kan ik me een pas op de plaats voorstellen. Maar uit de tussenrapportage blijkt dat niet”, aldus Pothoven.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Als dit concept zo goed is, maar door de omwonenden als ongewenst wordt gezien, waarom dan door douwen op deze lokatie? We hebben een prachtig groot industrieterrein waar gen mens woont en waar alle grondstoffen worden aangevoerd van elders, Maasvlakte. Bouw hier deze industiele kippen en varkens boerderij. in dit deel van Nedelandstinkt het toch al de hele dag, dus een beetje varkens en kippenluchtjes kunnen er wel bij.

Of registreer je om te kunnen reageren.