Home

Nieuws 205 x bekeken 2 reacties

Nederlandse handel slecht voor biodiversiteit

Den Haag – De Nederlandse import van soja, palmolie en hout leidt tot verlies van biodiversiteit in Brazilië, Maleisië en Indonesië. Dat blijkt uit het rapport “Dutch Trade & Biodiversity” dat het landbouwkundig instituut LEI uitvoerde.

Het LEI is onderdeel van Wageningen Universiteit. Voor de Nederlandse importen is volgens het LEI een areaal soja, palmolie en hout nodig ongeveer zo groot als het totale landbouwareaal in Nederland. De Nederlandse regering kan de negatieve impact op biodiversiteit tegengaan door intensivering en expansie van productie op marginale gronden te stimuleren. De waarde van de Nederlandse import van Braziliaanse soja, Maleisische en Indonesische palmolie en Indonesisch hout bedraagt 5,3 miljard Amerikaanse dollar, aldus het LEI. Het betreft een importvolume van 4,3 miljoen ton dat wordt geoogst van 1,54 miljoen hectare soja uit Brazilië. Uit Maleisië halen Nederlandse bedrijven 1 miljoen ton palmolie, afkomstig van 246.000 hectare. Uit Indonesië importeert Nederland jaarlijks 500.000 ton palmolie, afkomstig van 141.000 hectare. Het LEI merkt op dat in Maleisië en Indonesië de palmolie-industrie miljoenen werk biedt. In Indonesië zouden 6 miljoen mensen financieel afhankelijk zijn van de palmolieplantages en raffinage. Voor de opzet van plantages sneuvelt echter land van keuterboeren en ook veel regenwoud. In Brazilië wordt voor de sojateelt in het Amazonewoud gekapt.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Hogere opbrengsten per hectare?? ,meer stront er op . Het is om je dood te schamen..Als je die verwaarloosde gronden ziet met daarop al die geïmporteerde dieren die hier niet thuis horen , Dat men dat natuur durft te noemen . , Vol poten met Hollands hout . afgewisseld met akkerbouw en boerderijen met de koeien in de wei. Breng de samenleving in harmonie met de natuur. Geef de derde wereld een kans , zich ook te ontwikkelen in plaats van leeg te roven . Waar halen wij het recht vandaan ,de derde wereld te verplichten hun natuur te beschermen, om ons imago hoog te houden.

  • no-profile-image

    A.Hamstra. Wat er nu gebeurd in de "derde wereld" is de moderne vorm van Kolonialisatie. Noemde de politiek dit ten tijde van de verzelfstandiging van deze landen niet het "Neo Koloniale Tijdperk?" Duidelijk geen kolonieën meer maar nieuwe wingebieden aan het ontwikkelings infuus om de koloniale processen niet te verstoren.

Of registreer je om te kunnen reageren.