Home

Nieuws 232 x bekeken

’Nederland moet capaciteiten veehouderij benutten’

Den Haag – Nederland doet het beter dan andere landen als het gaat om de veehouderij en daar moet gebruik van gemaakt worden.

Dat zegt Henk Vaarkamp, voorzitter van de Raad van Dierenaangelegenheden bij een deskundigenbijeenkomst van de themacommissie dierhouderij van de Tweede Kamer. Vaarkamp zegt dat Nederland goed georganiseerd is met een goed overlegapparaat, korte lijnen en dat de Nederlandse veehouderij ondernemend, eigenwijs, ambitieus en leergierig is.

”Die eigenschappen moeten we beter benutten”, vindt Vaarkamp. Hij noemt als voorbeeld dat de Nederlandse veehouderij een hoogwaardiger product gaat leveren dan andere landen als het gaat om dierenwelzijn of milieu. ”De lijnen zijn kort en veehouders zijn bereid om hun bedrijven aan te passen. Als er hier informatiebijeenkomsten zijn voor veehouders, komen ze allemaal. Dat is in het buitenland heel anders. Daar is de sector minder georganiseerd, mede doordat de landen veel groter zijn”, zegt Vaarkamp. ”Je ziet pas als je in het buitenland bent hoe goed de Nederlandse veehouderij functioneert”, aldus de hoogleraar.

De themacommissie Dierhouderij is een initiatief van CDA en PvdA en gaat onderzoek doen naar de plaats van de veehouderij in de samenleving. Aandachtspunten hierbij zijn volksgezondheid, milieu, dierenwelzijn en ruimtelijke ordening. De commissie wil uiterlijk in januari 2013 met een eindverslag komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.