Home

Nieuws 188 x bekeken

Nederland haalt meeste olie uit Rusland

Den Haag - Nederland haalt de meeste olie uit Rusland. Een derde van de geïmporteerde ruwe aardolie kwam vorig jaar uit Rusland, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk.

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Saudi-Arabië was in 2000 nog de grootste leverancier van ruwe aardolie voor Nederland. De groei van Rusland ging ten koste van de marktaandelen van het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en de Arabische Golfstaten.

Naast Rusland is ook Afrika de afgelopen jaren sterk opgekomen als olieproducerende regio. Nigeria was vorig jaar het op vier na grootste invoerland voor Nederland.

De totale hoeveelheid geïmporteerde ruwe olie is de afgelopen tien jaar met 53 miljoen ton nagenoeg hetzelfde gebleven. De totale winning in Rusland nam in die periode toe door de ontwikkeling van nieuwe olievelden en modernere olie-installaties die de olie beter uit de grond kunnen halen.

De winning van aardolie in Nederland neemt af en kwam vorig jaar uit op 1 miljoen ton. De Nederlandse winning zal echter weer toenemen door de heropening van het olieveld in Schoonebeek. De verwachting is dat er de komende 20 jaar 17 miljoen ton aardolie gewonnen kan worden, waardoor de gemiddelde winning per jaar met ruim 0,8 miljoen ton zal stijgen.

De prijs van ruwe aardolie is de afgelopen twee jaar meer dan verdubbeld. Dat is het gevolg van de wereldwijde toename van de vraag naar motorbrandstoffen, de sterk groeiende petrochemische industrie en de recente onrust in de Arabische wereld.

Of registreer je om te kunnen reageren.