Home

Nieuws 11 reacties

Natuurbeweging staakt verzet tegen ontpoldering

Den Haag – Natuurorganisaties staken hun verzet tegen het onder water zetten van de Hertogin Hedwigepolder. De Zeeuwse Milieufederatie (ZMF) en Stichting Het Zeeuwse Landschap vinden dat het slepende conflict over de ontpoldering de natuur te veel schade toebrengt.

Volgens ZMF-directeur Tjeu van Mierlo heeft het in zijn ogen zwalkende beleid van de rijksoverheid geleid tot veel onrust en verdeeldheid in Zeeland. ”Andere natuurdossiers hebben daar last van”, zegt hij in een toelichting op het besluit van zijn organisatie. ”Na tien jaar van discussies bevinden wij ons nog steeds in een impasse en dat heeft een negatieve invloed op natuur en natuurbeleving.”

De twee organisaties pleiten nu voor een Natuurhersteldfonds Westerschelde, waarmee uiteindelijk een alternatief moet worden gefinancierd. Natuurmonumenten vindt dit een goed plan. ”Wij hopen op een oplossing die goed is voor de natuur én draagvlak geniet”, zegt beleidsmedewerker Björn van den Boom. ”Het is belangrijk te investeren in natuurherstel in het gebied, maar wij zeggen niet op voorhand: ontpolderen moet.” De Vogelbescherming houdt daar wel onverkort aan vast.

De opstelling van de natuurorganisaties is opvallend. Jarenlang hebben zij zich met hand en tand verzet tegen alternatieve initiatieven; die zouden allemaal te weinig natuurkwaliteit opleveren. Diverse onderzoeken van de rijksoverheid kwamen tot dezelfde conclusie. Momenteel onderzoekt Deltares op verzoek van het kabinet alweer een alternatief. Het is nog niet bekend wanneer deze studie is afgerond.

Tegenstanders van de ontpoldering reageren verheugd. Actiecomité Red Onze Polders noemt het een ’wijs besluit’. Tweede Kamerlid Ad Koppejan (CDA) twitterde donderdag blij te zijn met wat hij een ’handreiking’ van natuurbeweging noemt. Een woordvoerster van staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) noemt het ’positief’ dat de natuurorganisaties meedenken over een alternatief.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Die zgn natuur interesseerd deze gasten niks gaat ze alleen maar om de subsidie en het geld wat ze krijgen , maar na Henk Bleker zijn actie tegen SBB zijn ze bang geworden . Ze zien hun goed betaalde baantjes op de tocht staan. Henk Bleker breekt ze langzaam af en de publieke opinie hebben ze ook al niet mee . Ik hoop dat het beleid van Bleker nog harder zal worden tov van deze in mijn ogen criminele groepen en dat hij ze helemaal afbreekt die meeeters.Ze voegen totaal niks toe aan de maatschappij integendeel maken meer kapot

 • no-profile-image

  Zo is het boertje. Jij voegt tenminste een heleboel drek toe aan de toch al naar dierenellende en machtsmisbruik stinkende Gelderse Vallei. Laat Bleker zijn werk én de natuurbescherming maar afmaken. De miljoenen gedupeerde burger-landgenoten rekenen dan tzt wel af met het CDA. En dit keer definitief!

 • no-profile-image

  beste Katrien,

  zoek eens een leuke vriend of vriendin, trek een goede fles wijn open, geniet van een bourgonische maaltijd, wordt eens flink dronken en besluit de avond met heftige sex
  als je morgenochtend wakker wordt ziet de wereld er heel anders uit , zeker weten!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Noordam je treft het. ik geef morgenavond een fullhouseparty in mijn penthouse in de Nudeflat te Wageningen. Je bent welkom maar ik waarschuw alvast, dat veel gasten denken dat ze kunnen vliegen als ze eenmaal de hoogte hebben. Daarom nodig ik ook veel boeren uit. Mijn zusje Katja komt vanzelfsprekend en Jan Warmenhuizen is ook van de partij. Die werkt in de zorg en dat komt altijd van pas met zoveel hoogvliegers!

 • no-profile-image

  Zal een leuk feestje worden met brandnetelthee en stukken komkommer als je een goede stuk vlees wil zul je toch de stad in moeten denk ik noordam . Zal daar wel magertjes zijn

 • no-profile-image

  Noordam, niet luisteren naar die Lunterse ouderling hoor. Het wordt een Fruit de Mér-feestje met kreeftensoep, makreelmousse, zalmpaté, rodepoongehaktballetjes, kaviaar, mosselpannetjes, verse oesters, kokkels, rivierkreeftjes en verse roggeneiersalade met zeesla, lamsoor en zeekraal. En we schenken er goed gekoelde Chablis 1978 bij. Uit de kelders van Verbunt!

 • no-profile-image

  Allemaal succes vanavond en een heel leuk en gezellig feestje toe gewenst en maak het niet te gek

 • no-profile-image

  Boertje, je hebt wat gemist. Katja had een druppeltje vitriool in de krabsalade gedaan en dat sloeg dermate goed aan dat 98% van de uitgenodigde boeren mijn penthouse via de ballustrade verlaten blijkt te hebben. Nou ja: dat spaart energie en de Rendac is er weer blij mee! En op korte en middellange termijn scheelt het ook heel wat henneptouw! Daar is de Rabobank dan weer blij mee, want het zijn de korte endjes die het 'm doen!

 • no-profile-image

  Snap het wel dat ze niet wisten hoe ze weg moesten komen. Had ik ook gedaan Als je op begane grond had gewoond hadden ze waarschijnlijk een gat gegraven om weg te komen . Ik ken die nude flat wel is een broeinest van allerlei linkse activisten

 • no-profile-image

  Bah Katrien, zo mag Katja niet doen !!!!!!!
  Ik hoop niet dat je hier aan meegegedaan hebt, de helft van de uitgenodigde boeren in jouw penthouse zijn denk nu wel dood van dat druppeltje vitriool, ongelovelijk dat mensen(zo kun je ze eigenlijk niet noemen) zo ver kunnen gaan als ze het ergens niet mee eens zijn. HEEL GEVAARLIJK ZOIETS !!!!!

 • no-profile-image

  Wessel, er stond heel duidelijk bij die krabsalade "met vtl" hetgeen door die frustraten werd uitgelegd als 'met veel trio lol'. De idee alleen al: een triootje met twee boeren! Van eentje wordt ik al spontaan ongesteld!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.