Home

Nieuws 179 x bekeken

'Natuur ontluikt vroeg door warm weer'

Wageningen - De lente maakt een vliegende start. Na de kou en sneeuw van december volgden een relatief warme januari en februari.

Daar profiteren vooral voorjaarsbloeiers van. Zo ontloken het maarts viooltje en de gele kornoelje twintig dagen eerder dan tijdens de vorige eeuw normaal was. Dat blijkt volgens bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit uit waarnemingen van de website De Natuurkalender.

Het moment waarop de voorjaarsbloemen dit voorjaar tot wasdom kwamen, wijkt echter niet veel af van het gemiddelde bloeimoment van de afgelopen tien jaar. Door de klimaatverandering begint het groeiseizoen namelijk zo'n twee weken eerder, aldus Van Vliet.

Niet alleen planten hebben de lente in hun bol. Bezoekers van De Natuurkalender meldden de laatste dagen veelvuldig dat ze vlinders hebben gezien. Het gaat onder meer om de citroenvlinder, de kleine vos en de dagpauwoog.

Hoewel de voorjaarsbloeiers en vlinders de natuur al de nodige charme geven, moeten we nog even wachten, totdat de hele natuur is ontwaakt. De komende twee weken zullen planten als sleedoorns, meidoorns en pinksterbloemen zich laten zien, aldus Van Vliet. Pas als vogels, zoals de boerenzwaluw en de blauwborst, hun lied weer zingen zal het voorjaar ook hoorbaar zijn.

Volgens bioloog Van Vliet begint het voorjaar vroeg, maar niet extreem vroeg. De prilste lente tot nu toe was die van 2008. Toen bloeiden de voorjaarsbloeiers, zoals het maarts viooltje, ruim drie weken eerder dan nu.

Of registreer je om te kunnen reageren.