Home

Nieuws

'Nationaal verbod transgene teelt kan onder voorwaarden'

Brussel - EU-lidstaten moeten zelf kunnen beslissen of ze de teelt van transgene gewassen op hun grondgebied toestaan.

Voorwaarde is wel dat producenten én consumenten de keus houden of ze wel of geen transgene producten telen of kopen. Dat stelt de landbouwcommissie van het Europees Parlement (EP), die daarover dinsdag met ruime meerderheid een rapport aannam. De landbouwcommissie vindt ook dat de grens waarbij producten moeten worden geëtiketteerd als transgeen moet worden geëvalueerd; die grens ligt nu op 0,9 procent.

De landbouwcommissie steunt zo de voorstellen van de Europese Commissie, medio 2010, om een besluit over de transgene teelt aan de lidstaten te laten. De Commissie hoopt daarmee de al jaren durende impasse over de toelating van transgene gewassen te doorbreken. Besluitvorming over de import van transgene gewassen of van producten op basis van transgene gewassen blijft volgens die voorstellen wél Europees geregeld.

Juristen hebben de nodige vraagtekens geplaatst bij de houdbaarheid van de voorstellen voor de rechter; ze zouden strijdig zijn met Europese regels voor de interne markt. Nederland is een van de initiatiefnemers achter de plannen, en steunt deze uiteraard.

De milieucommissie van het EP is leidend bij vraagstukken op het gebied van genetische verandering, en behandelt de voorstellen nu verder in het Parlement.

Of registreer je om te kunnen reageren.